Més espoliats que la recerca de Noruega + Finlàndia

Fa uns dies publicava una estimació de l’espoli als valencians en 2012 basat en el PIB, dada que sí tenim. No és més que una estimació però l’estat espanyol no sembla molt partidari de publicar les balances fiscals com sí fan altres països democràtics com Alemanya. Així que treballarem amb estimacions com a forma de pressionar a l’estat per a que s’acostume a publicar informació que ens és vital si creu que les nostres estimacions són pitjors que la realitat. Nosaltres no ho creiem.

Hui m’agradaria fer una xicoteta comparació entre la quantitat estimada que ens va ser espoliada en 2012 (6.454 milions) per un costat, i la quantitat que inverteixen en I+D països de població semblant al nostre territori, per altre. Som 5.129.266 valencians a data 1 de febrer de 2013. Països amb una població semblant serien Noruega amb 5.077.000 habitants o Finlàndia amb 5.436.000.

Segons les dades d’inversió en Recerca i Desenvolupament de 2011 (I+D), Noruega inverteix el 0.79% del PIB, Finlàndia el 1.07% (Espanya el 0.67%). Això, a partir del PIB suposa unes quantitats de:

Noruega PIB 281.700 milions I+D 1.619 milions
Finlàndia PIB 200.700 milions I+D 2.147 milions
València PIB 102.401 milions Espoli 6.454

La conclusió? Si hem sigut capaços de sobreviure sense eixos diners, també podrien haver-se invertit totalment en I+D, triplicant el que inverteix Finlàndia amb una població semblant. Amb tants diners, no importaria gran cosa el percentatge que tradicionalment anem perdent per culpa de la política ineficient i la corrupció. Els valencians seríem un territori de referència tecnològica i alta competitivitat al sud d’Europa, tant com ho puguen ser països tan avançats com Noruega o Finlàndia, o fins i tot, més avançats que ells.

Al final és una qüestió de tindre els diners disponibles. Diners valencians que sabem que s’han arribar a recaptar, però que el govern de l’Estat en lloc de tornar-nos-los com és la seua obligació segons la Constitució, ha destinat a inversions no productives, sense estudis de viabilitat i amb un retorn de la inversió pràcticament nul.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*