Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /homepages/1/d346401751/htdocs/orvalencia/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /homepages/1/d346401751/htdocs/orvalencia/wp-includes/plugin.php on line 601

Extremadura vs Comunitat Valenciana

Hem rebut un correu del sempre col·laboratiu Vicent Cucarella al voltant del tema de la setmana: la negació de Montoro de que els valencians patim un finançament més que injust, i com Extremadura, la comunitat més pobra de l’estat, es pot permetre baixar els impostos. Vos deixem amb les seues reflexions:

He preparat aquest gràfic, on compare els ingressos i les despeses per càpita de les comunitats autònomes en 2010, últim per al que se disposa d’informació liquidada comparable.

En un eix situe les despeses per càpita i en l’altre els ingressos per càpita. Per tant, la diagonal marca l’equilibri pressupostari. En 2010 Extremadura va tindre unes despeses de 4.668 euros per càpita i uns ingressos de 4.242 euros per càpita. Si Extremadura aconsegueix reduir les seues despeses fins aquesta segona xifra complirà l’exigència de dèficit zero (posició A* en el gràfic).

Ara bé, fins i tot complint l’equilibri pressupostari, Extremadura tindria unes despeses molt superiors a les de la mitjana i descaradament per damunt del cas valencià.

En 2010 els valencians teníem unes despeses de 3.001 euros per càpita i uns ingressos de 2.356. L’exigència per a nosaltres és anar a l’equilibri pressupostari, que se situa en eixos 2.356 euros per càpita (posició B* del gràfic), a no ser que se milloren els ingressos. Ara bé, cal tindre en compte que el 75% dels ingressos procedeixen del model de finançament autonòmic, que ens maltracta financerament des de fa dècades.

Un programa d’estabilitat adequat hauria de situar a totes les CC.AA. en una posició de dèficit zero, però amb ingressos i despeses per càpita semblants. És a dir, hauria de convergir cap a la posició E del gràfic (3.024 euros per càpita), que en el cas valencià es traduiria aproximadament en mantenir les despeses i augmentar els ingressos.

Veient les dades aportades per Vicent, cada extremeny rep un finançament molt superior a cada valencià, tot i que el seu punt de partida és inferior. Un finançament injust possibilita anomalies com la d’aquesta notícia.

Tot i això, convé fixar-se amb les línies blaves de l’últim gràfic. La línia d’Extremadura és sensiblement més llarga que la valenciana. Ara analitzem què significa això:

1) Si les coses continuen com fins ara amb aquest finançament injust i els ingressos que l’estat dona a cada Comunitat no varien, l’ajust que hem de fer els valencians és molt superior a l’extremeny (línies roges verticals)

2) Si l’estat millora el finançament i per primera vegada en democràcia obliga a que totes les comunitats administren les seues despeses basant-se en la mitjana d’ingressos (3.024 € per capita), Extremadura hauria d’ajustar en més de 1.000 € per capita la seua despesa, mentres que els valencians, pràcticament, no caldria que férem cap ajust ja que el nostre nivell de despesa actual està pràcticament al nivell requerit:

Publicat a General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*Per exposar...

Si pertanys a una associació o col·lectiu i estas interessat en exposar L'Or dels valencians, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant l'adreça de correu electrònic infoordelsvalencians.com
Fixa't en el calendari inferior per veure quines dates estan lliures...